Dziś napiszę Wam sprawdzony i dobry przepis na kimchi - dzięki któremu każdy będzie mógł zrobić pyszne kimchi własnymi siłami w domowym zaciszu. Zaczynamy.
Składniki:
- Kapusta pekińska : 2 szt (4kg)
- Woda
- Sól gruboziarnista
- Rzodkiew : 300g
- Cebulka wiosenna : 100g
- Sól : 2 łyżki
- Cukier : 1 łyżka
- Sos rybny : 7 łyżek
- Gochugaru : 1,5 szklanki
- Jabłko : 1 szt
- Cebula : 0,5 szt
- Imbir : 1 szt
- Czosnek : 1 główka
- Woda : 2 szklanki
- Mąka ryżowa kleista : 2 łyżki
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić i usunąć niepożądane części tj. postawić do góry nogami, rozkroić na 4 części (pionowo i poziomo) a następnie pokroić na małe kawałki.
- Rzodkiew pokroić w małe plasterki a cebulkę wiosenną w piórka o długości 5 cm.
- Do garnka dodać składniki nr 3 i grzać na wolnym ogniu do momentu aż powstanie gęsta masa
- Jabłko, cebulę, imbir i czosnek zmiksować oddzielnie
Przepis:
- Pokrojoną kapustę pekińską zalać wodą i posypać gruboziarnistą solą a następnie odstawić
- w lecie na 3-4 godziny
- w zimie na 6-7 godzin
Obrócić 2-3 razy podczas marynowania
- Następnie kapustę 3 razy przepłukać i odstawić do odsączenia na cedzak
- Gotującą się mieszankę nr 3 przelać do dużej miski, dodać gochugaru, zamieszać i odstawić na 15 minut. Następnie dodać rzodkiew, cebulkę wiosenną, imbir, czosnek, cebulę, jabłko i delikatnie wymieszać.
- Po umyciu i odsączeniu kapusty, przygotowaną mieszankę wymieszać z kapustą w taki sposób, aby cała była czerwona.
- Włożyć kimchi do zamykanego pojemnika i odstawić na 1,5 - 3 dni w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
- Umieścić kimchi w lodówce. Nasze nowo zrobione kimchi jest gotowe do jedzenia.