Przepis na tradycyjne kimchi siekane

Dziś napiszę Wam sprawdzony i dobry przepis na kimchi - dzięki któremu każdy będzie mógł zrobić pyszne kimchi własnymi siłami w domowym zaciszu. Zaczynamy.

Składniki:




Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić i usunąć niepożądane części tj. postawić do góry nogami, rozkroić na 4 części (pionowo i poziomo) a następnie pokroić na małe kawałki.
  2. Rzodkiew pokroić w małe plasterki a cebulkę wiosenną w piórka o długości 5 cm.
  3. Do garnka dodać składniki nr 3 i grzać na wolnym ogniu do momentu aż powstanie gęsta masa
  4. Jabłko, cebulę, imbir i czosnek zmiksować oddzielnie

Przepis:

  1. Pokrojoną kapustę pekińską zalać wodą i posypać gruboziarnistą solą a następnie odstawić
    • w lecie na 3-4 godziny
    • w zimie na 6-7 godzin
      Obrócić 2-3 razy podczas marynowania
  2. Następnie kapustę 3 razy przepłukać i odstawić do odsączenia na cedzak
  3. Gotującą się mieszankę nr 3 przelać do dużej miski, dodać gochugaru, zamieszać i odstawić na 15 minut. Następnie dodać rzodkiew, cebulkę wiosenną, imbir, czosnek, cebulę, jabłko i delikatnie wymieszać.
  4. Po umyciu i odsączeniu kapusty, przygotowaną mieszankę wymieszać z kapustą w taki sposób, aby cała była czerwona.
  5. Włożyć kimchi do zamykanego pojemnika i odstawić na 1,5 - 3 dni w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.
  6. Umieścić kimchi w lodówce. Nasze nowo zrobione kimchi jest gotowe do jedzenia.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl