Nie ma nic lepszego na letnie upały jak koreańskie makarony serwowane na zimno! W naszym sklepie znajdziecie Państwo szeroką gamę różnych dań tego typu: w formie zupy, czyli Mul Naengmyon, danie z sosem Bibim Naengmyon lub szybki sposób na obiad lub lunch, czy makaron instant Bibimmen. Każdy z nich idealnie sprawdzi się, gdy dokucza gorąc - pikantny smak orzeźwia i pobudza trawienie.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo dużo gotowych dań, szybkich w przygotowaniu, chcielibyśmy jednak zaproponować również prosty przepis na inne danie przygotowywane z użyciem chłodnego makaronu. Składniki znajdziecie Państwo także do kupienia na stronie lub stacjonarnie w naszym sklepie.
Bibim Memilguksu, czyli makaron gryczany bibim
Składniki:
- makaron gryczany soba - 150g
- połowa ogórka
- garść sałaty
- jajko, ugotowane - 1 sztuka
- wodorosty kim - 1 sztuka
- opcjonalnie wasabi - 1 łyżeczka
- sos bibim
- syrop śliwkowy
- olej sezamowy - do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 5 minut. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i odstawić do wysuszenia.
- Sałatę, ogórek i wodorosty pokroić w drobne paski, jajko na ćwiartki.
- Sos bibim i syrop śliwkowy wymieszać w stosunku 4:1, opcjonalnie dodać wasabi.
- Makaron skropić odrobiną oleju sezamowego, dodać przygotowany wcześniej sos i posypać pokrojonymi warzywami i jajkiem.
Smacznego! :)