Yuzu – owoc o wielu właściwościach

Yuzu oryginalnie pochodzi z Chin, które znane są wielu ziół i owoców o właściwościach leczniczych. Powstało ono jako hybryda kwaśnej mandarynki oraz owocu o nazwie Citrus cavaleriei. Do Korei został sprowadzony podczas panowania dynastii Tang i na dobre tam się zadomowił. W Korei nosi nazwę Yuja (wym. Judza).

Wygląd oraz wzrost

                Yuja wygląda jak mały grejpfrut o pomarszczonej skórce. Przeważnie żółty, choć zdarzają się też zielone. Średnio osiąga pomiędzy 5,5 cm a 7,5 cm. W wyjątkowych przypadkach może wyrosnąć aż do 10 cm.

           Drzewka Yuzu rosną bardzo powoli. Od wsadzenia do owocowania może minąć nawet 10 lat. Samo drzewko jest dość niskie oraz pokryte wieloma kolcami. Liście natomiast są bardzo aromatyczne.

Korzyści Yuzu

                Spożywanie owoców Yuzu niesie za sobą wiele korzyści. Oto niektóre z nich:

  1. Rozjaśnia skórę dzięki przeciwutleniaczom
  2. Jest znakomitym źródłem witaminy C
  3. Wzmaga produkcję kolagenu, który między innymi pomaga skórze pozostać jędrną i elastyczną
  4. Dzięki wzmożonej produkcji kolagenu, włosy stają się silniejsze
  5. Poprawia odporność organizmu
  6. Zapewnia szybszy powrót do zdrowia podczas przeziębienia
  7. Łagodzi stany zapalne
  8. Hamuje krzepnięcie krwi
  9. Pomaga utrzymać mózg w zdrowiu i dobrej kondycji

Zastosowanie

                W Korei używa się go do zrobienia Yuja-cheong czyli marmolady z Yuzu, którą wytwarza się poprzez słodzenie obranej yuzu lub dodając do niej miodu. Z tak wytworzonej marmolady robi się później yuja-cha czyli herbatę. W tym celu należy zalać yuja-cheong gorącą lub zimną wodą.

Gotowe Yuja-cheong możesz kupić u nas w sklepie: Kliknij aby kupić

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl