Kluski ryżowe Tteok bokki (Dukboki)

Dziś na tapet weźmiemy jedno z najbardziej popularnych dań koreańskich. Tteokbokki lub jak kto woli po Polsku dukboki bądź topoki to potrawa wykonana z długich kawałków tteok (ciasta ryżowego) w kształcie cylindra i pasty paprykowej Gochujang. Dodatkowymi składnikami mogą być jajko, ciasto rybne, gochugaru (chilli w płatkach), cukier bądź syrop kukurydziany, sos sojowy, czosnek, por itp.

 

 

 

 

 

                Najciekawszą według mnie wariacją dukboków są Rabokki czyli połączenie klusków ryżowych z makaronem instant, na który Koreańczycy mówią Ramen. Nazwa dania jest więc wypadkową dwóch słów. Ramen + Tteokbokki = Rabokki.               

                Na początku wspomniałem, że Topoki są jedną z najpopularniejszych potraw koreańskich i jeśli zastanawiacie się Państwo dlaczego właściwie tak jest to już wyjaśniam. Składają się na to trzy rzeczy:

  1. Przyjemna forma (faktura) – za sprawą ciasta ryżowego
  2. Wyśmienity słodko-ostry sos
  3. Prostota wykonania

Tyle wystarczyło aby Tteok bokki stały się ulubionym daniem koreańskim zarówno moim jak i setek tysięcy innych ludzi na całym świecie. Mam nadzieje, że po przeczytaniu tego wpisu także i Twoim drogi czytelniku.

Poniżej zamieszam prosty przepis. Smacznego.

Składniki:

  • Kluski ryżowe tteokbokki : 200g Kliknij aby kupić
  • Ciasto rybne Odeng (opcjonalnie) : 2 plastry
  • Por : 1szt.
  • Woda 2,5 szklanki

2.

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszać składniki nr 2
  2. Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, dodać składniki nr 1 (oprócz pora) oraz przygotowany sos. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 min, dopóki sos nie zgęstnieje a kluski nie zmiękną.
  3. Przenieść na talerz i udekorować porem.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl