Dziś na tapet weźmiemy jedno z najbardziej popularnych dań koreańskich. Tteokbokki lub jak kto woli po Polsku dukboki bądź topoki to potrawa wykonana z długich kawałków tteok (ciasta ryżowego) w kształcie cylindra i pasty paprykowej Gochujang. Dodatkowymi składnikami mogą być jajko, ciasto rybne, gochugaru (chilli w płatkach), cukier bądź syrop kukurydziany, sos sojowy, czosnek, por itp.
Najciekawszą według mnie wariacją dukboków są Rabokki czyli połączenie klusków ryżowych z makaronem instant, na który Koreańczycy mówią Ramen. Nazwa dania jest więc wypadkową dwóch słów. Ramen + Tteokbokki = Rabokki.
Na początku wspomniałem, że Topoki są jedną z najpopularniejszych potraw koreańskich i jeśli zastanawiacie się Państwo dlaczego właściwie tak jest to już wyjaśniam. Składają się na to trzy rzeczy:
- Przyjemna forma (faktura) – za sprawą ciasta ryżowego
- Wyśmienity słodko-ostry sos
- Prostota wykonania
Tyle wystarczyło aby Tteok bokki stały się ulubionym daniem koreańskim zarówno moim jak i setek tysięcy innych ludzi na całym świecie. Mam nadzieje, że po przeczytaniu tego wpisu także i Twoim drogi czytelniku.
Poniżej zamieszam prosty przepis. Smacznego.
Składniki:
- Kluski ryżowe tteokbokki : 200g Kliknij aby kupić
- Ciasto rybne Odeng (opcjonalnie) : 2 plastry
- Por : 1szt.
- Woda 2,5 szklanki
2.
- Pasta chilli Gochujang : 5 łyżek Kliknij aby kupić
- Syrop kukurydziany : 2 łyżki Kliknij aby kupić
- Cukier : 1 łyżka
- Lub zamiast powyższych składników – gotowy sos do dukboków Kliknij aby kupić
Przygotowanie:
- Wymieszać składniki nr 2
- Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, dodać składniki nr 1 (oprócz pora) oraz przygotowany sos. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 min, dopóki sos nie zgęstnieje a kluski nie zmiękną.
- Przenieść na talerz i udekorować porem.