Koreańska zupa z wodorostów – Miyeok guk
Koreańska zupa z wodorostów – Miyeok guk

Istnieją takie posiłki, które cechują się prostotą wykonania przy jednoczesnym dostarczaniu zarówno wyśmienitych walorów smakowych, jaki i niewątpliwych korzyści zdrowotnych. Do takich właśnie dań należy zupa z wodorostów. Miyeok guk – jak ją nazywają Koreańczycy (miyeok – wodorosty, guk – zupa) to lekkostrawna potrawa, którą w kilku prostych krokach przygotujesz w domowej kuchni. Przepis podam na końcu artukułu.

Czym właściwie jest Miyeok guk? 

                Koreańska zupa Miyeok guk składa się przede wszystkim z brązowych wodorostów po koreańsku znanych jako miyeok właśnie, lecz w Polsce częściej używa się japońskiej nazwy Wakame.

Najczęściej dodawanym do niej składnikiem jest wołowina oraz sól, sos sojowy i olej sezamowy.

 

Niezwykłe właściwości wodorostów Wakame. 

                Co powinna jeść każda matka po porodzie? Na tak postawione pytanie każdy Koreańczyk bez chwili namysłu odpowie, że Miyeok guk. Dzięki swoim właściwościom wodorosty wakame pomagają zregenerować organizm po porodzie oraz wspomóc go w produkcji mleka! Stąd właśnie wziął się w Korei zwyczaj jedzenia zupy z wodorostów podczas imprez urodzinowych.

 

Korzyści z jedzenia Wakame. 

  1. Pomagają walczyć z cukrzycą dzięki składnikowi o nazwie fukoksantyna.
  2. Wspomniana wyżej fukoksantyna pomaga również w walce z tłuszczem wspomagając odchudzanie.
  3. Pomaga zachować równowagę hormonów poprzez dostarczanie manganu, żelaza oraz wapnia.
  4. Wzmacnia kości. 100g wakame dostarcza 15% dziennego zapotrzebowania na wapno.
  5. Obniża ryzyko wystąpienia raka piersi.
  6. Wspiera zdrową ciążę poprzez dostarczanie kwasu foliowego oraz witaminy B12.
  7. Obniża wysokie ciśnienie krwi.
  8. Jest bardzo dobrym źródłem żelaza.
  9. Wakame jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które nie są wytwarzane naturalnie przez ludzki organizm i należy przyjmować je z zewnątrz.

  

Przepis

 

Składniki:

  • Woda : 5 szklanek
  • Mięso wołowe : 50g
  • Wodorosty wakame : 10g Kliknij aby kupić
  • Sos sojowy (najlepiej do zupy)
  • Olej sezamowy
  • Sól (najlepiej gruboziarnista)

Przygotowanie:

  1. Wodorosty namoczyć w zimnej wodzie ok. 20-30 minut. Następnie przepłukać je pod bieżącą wodą 2-3 razy. Odstawić do odsączenia (nadmiar wody odcisnąć) i pokroić na kawałki wedle uznania.
  2. Mięso wołowe pokroić w paseczki.

Następnie:

  1. Do garnka wlać 1 łyżkę oleju sezamowego, dodać mięso wołowe i lekko podsmażyć. Gdy mięso będzie gotowe, dodać wodorosty i wszystko razem smażyć aż wakame nabierze zielonego koloru
  2. Gdy wszystko będzie gotowe, dodać 5 szklanek wody, 1,5 łyżeczki sosu sojowego do zup i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut. Doprawić solą wedle uznania.

W ofercie sklepu znajduje się przygotowany zestaw do Miyeok guk wraz z ryżem. Kliknij aby kupić

Smacznego!

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl