W tym wpisie chciałbym zaprezentować Państwu tradycyjną, niezwykle popularną w Korei zupę samgyetang czyli rosół z kurczakiem oraz ziołami.
Dzięki tej zupie nie tylko odzyskasz energię ale również staniesz się bardziej odporny na krążące w powietrzu choroby, ponieważ zestaw ziół które są składnikami w tym przepisie znacząco podnoszą odporność organizmu.
Do dzieła.
Składniki:
- Młody kurczak (450g)
- Ryż kleisty (0,25 szklanki)
- Zioła do Samgyetang - Kliknij aby kupić
- Posiekana cebulka - 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
1.
Ryż kleisty dokładnie opłukać i ugotować
2.
Kurczaka dokładnie umyć oraz usunąć wnętrzności
3.
Kurczaka wraz z zestawem ziół (można nimi nafaszerować kurczaka) umieścić w garnku i zalać wodą w proporcji 1:3 i wstawić na duży ogień
4.
Gdy kurczak zacznie się gotować, należy zmniejszyć ogień i gotować następnych 40 minut.
Doprawić solą i pieprzem, podawać w misce z posypaną na wierzchu cebulką.
Polecamy serwować z Kimchi
źródło zdjęcia: https://mykoreankitchen.com/samgyetang-korean-ginseng-chicken-soup/