Rosół Samgyetang - zupa z kurczaka i żeńszenia

W tym wpisie chciałbym zaprezentować Państwu tradycyjną, niezwykle popularną w Korei zupę samgyetang czyli rosół z kurczakiem oraz ziołami.

Dzięki tej zupie nie tylko odzyskasz energię ale również staniesz się bardziej odporny na krążące w powietrzu choroby, ponieważ zestaw ziół które są składnikami w tym przepisie znacząco podnoszą odporność organizmu.

Do dzieła.

 

 

 

 

 

Składniki:  

  • Młody kurczak (450g)
  • Ryż kleisty (0,25 szklanki)
  • Zioła do Samgyetang - Kliknij aby kupić
  • Posiekana cebulka - 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

1.

Ryż kleisty dokładnie opłukać i ugotować

2. 

Kurczaka dokładnie umyć oraz usunąć wnętrzności

3.

Kurczaka wraz z zestawem ziół (można nimi nafaszerować kurczaka) umieścić w garnku i zalać wodą w proporcji 1:3 i wstawić na duży ogień

4.

Gdy kurczak zacznie się gotować, należy zmniejszyć ogień i gotować następnych 40 minut. 
Doprawić solą i pieprzem, podawać w misce z posypaną na wierzchu cebulką.

Polecamy serwować z Kimchi

źródło zdjęcia: https://mykoreankitchen.com/samgyetang-korean-ginseng-chicken-soup/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl