Kimchi Jjigae
Zupa z kimchi
Jjigae to rodzaj gęstej koreańskiej zupy o konsystencji naszego gulaszu. Podawana tak jak wszystkie zupy w Korei - gorąca prosto z kuchenki. Pożywna, smaczna, pikantna, zapewnia fantastyczne doznania smakowe. Przygotuj ją we własnej kuchni korzystając z prostego przepisu. Potrzebne składniki, takie jak, kimchi, mirin i gochujang kupisz u nas na stronie oraz w sklepie stacjonarnym.
Składniki:
- kapusta kimchi : 1/2 główki
- mięso wieprzowe (karkówka) : 150g
- pasta chilli gochujang : 1 łyżka
- wino ryżowe do gotowania mirin : 1 łyżeczka
- tofu : 100g
- por : 1 szt.
- rozdrobniony czosnek : 1 łyżka
- woda : 4 szklanki
Przygotowanie:
- Mięso wieprzowe pokroić i umieścić w winie ryżowym.
- Kimchi odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić w 4cm kawałki.
- Tofu pokroić w 0,5 cm plastry. Por pokroić w krążki.
- Do rozgrzanego garnka wlać olej, dodać kimchi, mięso i przyrumienić. Następnie dolać wodę i gotować 15 minut (jeśli chcesz aby zupa była gęstsza - odparuj więcej wody)
- Dodaj tofu, rozdrobniony czosnek, por i jeszcze raz doprowadź wszystko do wrzenia.
- Gotowe kimchi jjigae można podawać w miskach Dukbegi
Na osobnej miseczce podaj ryż ugotowany tak aby był kleisty.